Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Recept: aardperen met komijn

De aardperen in dit recept kunnen goed gecombineerd worden met een groenteschotel.

Ingrediënten

- 600 gram aardperen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijnzaad
- 1 ui, gepeld en in snippers
- zout
- (verse) zwarte peper
- cayennepeper

Bereiding

Borstel of schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Om verkleuren na het schillen te voorkomen kan je ze even in water met citroensap of azijn leggen. Wel goed drogen voor het bakken.

Verhit de olie in een koekepan en rooster daarin kort de komijnzaadjes. Voeg de blokjes aardpeer toe en roerbak dit alles een minuut of tien. Het vuur niet al te hoog zetten.

Als de aardperen aan alle kanten mooi gebruind zijn het vuur laag zetten en nog een minuut of vijf door laten bakken.

Voeg de ui toe en na een paar minuten het zout, peper en cayennepeper. Nog een paar minuten bakken.
Tijdens dit hele bakproces moet geregeld geroerd worden. Om niets aan te laten branden en alle kanten even goed te bruinen.