Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spaghetti met rucola

Rucola

Ingrediënten

200 gram spaghetti
2 teentjes knoflook
200 gram rucola
2 tomaten
2 eetlepels olijfolie
60 milliliter groentebouillon
3 eetlepels balsamicoazijn
0,5 theelepel zout
gemalen peper
eventueel 80 gram gistvlokken
60 gram pijnboompitten

Bereiding

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing. Giet 'm af en laat 'm uitlekken. Doe terug in de pan en houd 'm warm.

Pel en pers de teentjes knoflook, was de rucola en slinger 'm droog. Scheur de blaadjes in stukken.

Was de tomaten en snij ze in stukken.

Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook. Voeg de bouillon, de azijn, peper en zout toe en breng alles aan de kook.

Neem de pan van het vuur en roer er de pasta, rucola en blokjes tomaat door.

Verdeel de spaghetti over vier borden en bestrooi 'm met gistvlokken en pijnboompitten; serveer direct.

Recept: aardperen met komijn

De aardperen in dit recept kunnen goed gecombineerd worden met een groenteschotel.

Ingrediënten

- 600 gram aardperen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijnzaad
- 1 ui, gepeld en in snippers
- zout
- (verse) zwarte peper
- cayennepeper

Bereiding

Borstel of schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Om verkleuren na het schillen te voorkomen kan je ze even in water met citroensap of azijn leggen. Wel goed drogen voor het bakken.

Verhit de olie in een koekepan en rooster daarin kort de komijnzaadjes. Voeg de blokjes aardpeer toe en roerbak dit alles een minuut of tien. Het vuur niet al te hoog zetten.

Als de aardperen aan alle kanten mooi gebruind zijn het vuur laag zetten en nog een minuut of vijf door laten bakken.

Voeg de ui toe en na een paar minuten het zout, peper en cayennepeper. Nog een paar minuten bakken.
Tijdens dit hele bakproces moet geregeld geroerd worden. Om niets aan te laten branden en alle kanten even goed te bruinen.