Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Pastinaak 2

Ingrediënten

- olijfolie
- pastinaak
- groene pompoen
- wilde spinazie
- knoflook
- gomasio

Bereiding

De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden.
De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren.
De spinazie wassen en drogen in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen.
De pastinaak en pompoenplakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

Serveersuggestie

Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.

Recept: aardperen met komijn

De aardperen in dit recept kunnen goed gecombineerd worden met een groenteschotel.

Ingrediënten

- 600 gram aardperen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijnzaad
- 1 ui, gepeld en in snippers
- zout
- (verse) zwarte peper
- cayennepeper

Bereiding

Borstel of schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Om verkleuren na het schillen te voorkomen kan je ze even in water met citroensap of azijn leggen. Wel goed drogen voor het bakken.

Verhit de olie in een koekepan en rooster daarin kort de komijnzaadjes. Voeg de blokjes aardpeer toe en roerbak dit alles een minuut of tien. Het vuur niet al te hoog zetten.

Als de aardperen aan alle kanten mooi gebruind zijn het vuur laag zetten en nog een minuut of vijf door laten bakken.

Voeg de ui toe en na een paar minuten het zout, peper en cayennepeper. Nog een paar minuten bakken.
Tijdens dit hele bakproces moet geregeld geroerd worden. Om niets aan te laten branden en alle kanten even goed te bruinen.