Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: doperwten met sla

Verse doperwtjes in peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 1/2 kilo verse doperwten
- 50 gram margarine
- 1 teen knoflook in grove stukken
-1 krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
- basilicum, vers of gedroogd
- tijm, vers of gedroogd
- zout
- ongeveer 175 ml water

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en fruit hierin de stukken knoflook eventjes. Verwijder dan de knoflook en voeg de doperwten bij de margarine. Roeren.
Schep de slablaadjes erdoor.

Voeg de kruiden en het water toe.

Zet het vuur laag en laat ongeveer15 à 20 minuten koken, het liefst tot al het vocht ingekookt is. Proef af en toe een erwtje om te testen of ze gaar zijn.
Breng de erwten op smaak met zout en peper.

Serveersuggestie

Dien deze schotel op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Een deel van de doperwten kan vervangen worden door peultjes of verse jonge boontjes.

Recept: aardperen met komijn

De aardperen in dit recept kunnen goed gecombineerd worden met een groenteschotel.

Ingrediënten

- 600 gram aardperen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijnzaad
- 1 ui, gepeld en in snippers
- zout
- (verse) zwarte peper
- cayennepeper

Bereiding

Borstel of schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Om verkleuren na het schillen te voorkomen kan je ze even in water met citroensap of azijn leggen. Wel goed drogen voor het bakken.

Verhit de olie in een koekepan en rooster daarin kort de komijnzaadjes. Voeg de blokjes aardpeer toe en roerbak dit alles een minuut of tien. Het vuur niet al te hoog zetten.

Als de aardperen aan alle kanten mooi gebruind zijn het vuur laag zetten en nog een minuut of vijf door laten bakken.

Voeg de ui toe en na een paar minuten het zout, peper en cayennepeper. Nog een paar minuten bakken.
Tijdens dit hele bakproces moet geregeld geroerd worden. Om niets aan te laten branden en alle kanten even goed te bruinen.