Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Recept: abrikozen-appelmoes

gedroogde_abrikozen (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

8 gedroogde abrikozen
8 gedroogde pruimen
handje rozijnen
4 middelgrote appels
2 kiwi’s naar smaak

Bereiding

Abrikozen, pruimen en rozijnen een nacht (of een dag) laten weken in ruim water.

De appels in stukjes snijden en toevoegen aan de gedroogde vruchten. Ook het weekwater moet erbij en de eventuele kiwi’s. Met staafmixer of blender een moes maken.