Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.