Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.