Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groenteschotel uit de oven

Wortel

Ingrediënten

- 1/2 ui, in snippers
- olie
- 1 laurierblad
- 3/4 theelepel mosterdzaad
- theelepel dille
- 1 middelgrote aardappel, in kleine blokjes
- 1/2 winterwortel, in kleine blokjes
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1 groene appel, in kleine blokjes
- 1 tomaat of een half blikje tomatenstukjes
- 2 kleine courgettes, in grote stukken
- zout
- 1 theelepel paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Fruit de ui in de olie met het laurierblad, het mosterdzaad en de dille. Roer er dan eerst de aardappel, dan de wortel, bloemkool en appel door. Telkens 2 minuten wachten tussen de groentesoorten.

Voeg nu de tomaat en de courgette toe.

Verhit alles op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Doe alles in een ovenschaal, strooi het zout en de paprikapoeder eroverheen, en zet het ongeveer 20 minuten in de oven.

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.