Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hutspot

Pastinaak 2

De meeste mensen kennen hutspot als een stamppot van aardappelen, ui en (winter)-wortel, maar het origineel werd niet met aardappelen maar met pastinaak bereid - de aardappel was toendertijd nog helemaal niet bekend als eetbare knol. Onderstaand recept is mijn eigen interpretatie.

Ingrediënten

- 1 grote pastinaak
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- water
- sojamelk
- plantaardige margarine
- bouillon (poeder of blokje)
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 blok tamari- of rooktofu

Bereiding

Snij de ui in ringen, de wortels en de pastinaken in kleine blokjes. Giet de olie in een bakpan en voeg meteen de ui toe. Na een paar minuten op een laag vuur de pastinaak en wortel toevoegen. Het vuur hoger zetten en de groenten een paar minuten roeren zodat ze niet aanbranden. Dan de knoflook toevoegen en heel even meebakken, pas op dat deze niet zwart wordt.
Een bodempje water met bouillon toevoegen zodat alles nog niet onder staat.
Aan de kook laten komen en zachtjes laten stoven tot al het water verdwenen is. Af en toe roeren zodat het gelijkmatig gaar wordt. Opletten dat het niet droogkookt.

In een andere pan de in dobbelsteentjes gesneden tofu hard bakken tot ze knapperig zijn.

Als het mengsel droog is een beetje sojamelk en/of margarine toevoegen. De tofublokjes erdoor roeren en peper en zout naar behoefte toevoegen.

Recept: andijviesoep

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)

1 struik andijvie, in stukjes gesneden en gewassen
50 gram vermicelli
1 kleine ui, in ringen gesneden
liter groentebouillon
eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding

Olijfolie en de ui in grote pan 3 minuten zachtjes fruiten, dan de andijvie toevoegen en een minuutje meefruiten. De bouillon over de andijvie gieten en aan de kook brengen.
Ongeveer een kwartier koken en dan de vermicelli toevoegen en nog ongeveer 10 minuten koken.
Zout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Soldaatjes (opgebakken stukken boterham) op het bord toevoegen.