Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Recept: appelcake

appel2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 appels
250 gram abrikozen
200 gram margarine
200 ml sojamelk
400 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

Appels schillen en in stukjes snijden. De margarine smelten in een pan. De abrikozen in stukjes snijden.
De gesmolten margarine mengen met het meel, de sojamelk, de appelstukjes en abrikozen.

Doe dit alles in een cakevorm en bak ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 195 graden.