Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Recept: appelcake

appel2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 appels
250 gram abrikozen
200 gram margarine
200 ml sojamelk
400 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

Appels schillen en in stukjes snijden. De margarine smelten in een pan. De abrikozen in stukjes snijden.
De gesmolten margarine mengen met het meel, de sojamelk, de appelstukjes en abrikozen.

Doe dit alles in een cakevorm en bak ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 195 graden.