Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

Recept: appelkruimel

appel2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

8 appels
1 kopje havermout
½ kopje volkorenmeel
1/3 kopje gemalen hazelnoten
½ kopje olie
½ kopje diksap
2 theelepels kaneel
½ theelepel zout
½ kopje rozijnen

Bereiding

Appels schillen en in plakjes in een ingevette ovenschaal doen. Daaroverheen de rozijnen strooien.
In een schaal de rest van de ingrediënten mengen en over de appels verdelen. Ondertussen de oven voorverwarmen.
25 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven bakken.

Serveersuggestie

Lekker met soja-vanillevla of ijs.