Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Recept: appels uit de oven

Ingrediënten

4 appels
20 g boter of margarine
20 gram suiker
pakje vanillesuiker
½ liter sojavanille vla

Bereiding

Schil de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Vul de appels met een mengsel van de suiker, boter of margarine en vanillesuiker.
Zet ze in een vuurvaste schotel naast elkaar.
Giet er een kleine hoeveelheid water in en leg er hier en daar een klontje boter of margarine tussen.

Plaats de schotel in de bovenste helft van een matig warme oven.
Ongeveer een kwartier.

Serveersugestie

Dien warm op met de vanillevla.