Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Recept: appeltaart

appel2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

voor de bodem:
250 gram tarwemeel
250 gram bloem
150 gram plantaardige margarine
wijnsteenbakpoeder
zout
1 theelepel kaneel
¼ liter diksap
1 dl water

voor de vulling:
800 gram appels
250 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed ze goed door elkaar. Bekleed hiermee een springvorm.

Schil de appels en meng ze met de rozijnen en de kaneel. Vul hiermee de springvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bak de taart in ongeveer 45 minuten.