Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Recept: aspergebouillon

Ingrediënten

de schillen en kontjes van ongeveer 400 gram asperges
bouillonblokje
1/2 liter water

Bereiding

Was de asperges. Breek de kontjes af en schil ze. De kontjes en schillen in een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook brengen. De asperges zelf gebruiken voor een andere schotel.

Na ongeveer een kwartier koken de pan van het vuur halen en met een staafmixer de bouillon zo glad mogelijk maken. Waarschijnlijk moet het nog gezeefd worden, maar dan heb je een mooie, romige bouillon, die je zo kan eten (drinken) of kan gebruiken als een basis voor soep.

Het kan wel zo zijn dat je staafmixer vastloopt in de vezels van de schillen. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om alles klein te snijden voor het koken.