Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Recept: aspergebouillon

Ingrediënten

de schillen en kontjes van ongeveer 400 gram asperges
bouillonblokje
1/2 liter water

Bereiding

Was de asperges. Breek de kontjes af en schil ze. De kontjes en schillen in een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook brengen. De asperges zelf gebruiken voor een andere schotel.

Na ongeveer een kwartier koken de pan van het vuur halen en met een staafmixer de bouillon zo glad mogelijk maken. Waarschijnlijk moet het nog gezeefd worden, maar dan heb je een mooie, romige bouillon, die je zo kan eten (drinken) of kan gebruiken als een basis voor soep.

Het kan wel zo zijn dat je staafmixer vastloopt in de vezels van de schillen. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om alles klein te snijden voor het koken.