Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Recept: aspergebouillon

Ingrediënten

de schillen en kontjes van ongeveer 400 gram asperges
bouillonblokje
1/2 liter water

Bereiding

Was de asperges. Breek de kontjes af en schil ze. De kontjes en schillen in een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook brengen. De asperges zelf gebruiken voor een andere schotel.

Na ongeveer een kwartier koken de pan van het vuur halen en met een staafmixer de bouillon zo glad mogelijk maken. Waarschijnlijk moet het nog gezeefd worden, maar dan heb je een mooie, romige bouillon, die je zo kan eten (drinken) of kan gebruiken als een basis voor soep.

Het kan wel zo zijn dat je staafmixer vastloopt in de vezels van de schillen. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om alles klein te snijden voor het koken.