Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: graanpap (rauw)

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

meel (liefst zo vers mogelijk gemalen, volkoren tarwe of ander graan)
appel
rozijnen
abrikozen (gedroogd)
nootjes (walnoot, amandel, hazelnoot)

Bereiding

Het meel met de rozijnen en abrikozen (in stukjes) een nacht laten weken. De volgende ochtend de appels raspen en de nootjes malen. Alles mengen.

Recept: balkenbrij

categorieën: producten

Vroeger werd er in november geslacht. De meeste stukken vlees werden gezouten om zo lang bewaard te kunnen worden. Bijproducten die niet bewaard konden worden, werden meteen verwerkt tot diverse gerechten. Eén daarvan was balkenbrij. Er is ook een minder bloedige variant hierop, met rooktofu in plaats van vlees.

Ingrediënten

250 gr boekweitmeel
1 liter kokend water
3 bouillon-tabletten
1 theelepel piment
1 theelepel kruidnagel-gruis
1 pakje rooktofu (200 gram), in dobbelsteentjes gesneden
een klein scheutje zonnebloemolie door het beslag, voor de smeuiigheid
beetje bloem

Bereiding

De kruidnagels vermalen in een vijzel.

Het water met alle kruiden aan de kook brengen en verdelen. De ene helft plus de olie mengen (roeren) met het boekweitmeel tot een gladde stevige massa ontstaat.

In de andere helft, die nog steeds staat te koken, de tofu en de andere helft met de boekweit erbij gieten. Stevig blijven roeren tot alles goed gemengd is en je roerhout er rechtop in kan blijven staan.

In een vooraf met koud water omgespoelde schaal de balkenbrij scheppen. Snel laten afkoelen (buiten).

Het bakken is de volgende stap.De balkenbrijschaal kiep je om op een bord of plank. Strooi er nu wat bloem over. De balkenbrij is nu klaar om er plakken van te snijden, ongeveer een halve centimeter dik. Deze bak je aan weerskanten knapperig bruin.

Serveersuggestie

Je kan de balkenbrij puur eten, bijvoorbeeld op brood of bij de warme maaltijd. Sommigen vinden het lekker met wat extra zout erover, anderen met appelstroop of suiker.