Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rostipannenkoekjes van aardappel en pompoen

Aardappel

Ingrediënten

200 gram aardappel
200 gram oranje pompoen
het witte deel van een grote prei, in ringetjes gesneden
zout en peper
olie

Bereiding

De aardappels schillen en raspen. De pompoen borstelen of als die oud is schillen, en op dezelfde manier raspen.

Meng alle ingrediënten in een ruime schaal goed door elkaar.

Op een laag vuur de olie verwarmen in een grote koekepan met dikke bodem.

Maak kleine pannenkoekjes van het groentemengsel en leg er zoveel van in de pan dat je er nog bij kunt om ze te draaien. Wacht ongeveer 10 minuten met draaien. Laat het vuur de hele tijd zo laag mogelijk staan.

Na 10 minuten de pannenkoekjes draaien en de andere kant op dezelfde manier bakken.

Opmerking

Het aan elkaar plakken van de ingrediënten hangt af van de soort aardappel en pompoen. Als er geen kleine pannenkoekjes gemaakt kunnen worden kan de massa in z'n geheel gebakken worden. Als een dikke plak. Omdraaien kan ook een probleem zijn. Als het niet lukt: de groenten af en toe omscheppen en langzaam laten garen. De smaak wordt er niet minder om.

Serveersuggestie

De pannenkoekjes kunnen als hoofdgerecht gegeten worden of als bijgerecht.
Serveer ze bv. met knoflooksaus.

Recept: balkenbrij

categorieën: producten

Vroeger werd er in november geslacht. De meeste stukken vlees werden gezouten om zo lang bewaard te kunnen worden. Bijproducten die niet bewaard konden worden, werden meteen verwerkt tot diverse gerechten. Eén daarvan was balkenbrij. Er is ook een minder bloedige variant hierop, met rooktofu in plaats van vlees.

Ingrediënten

250 gr boekweitmeel
1 liter kokend water
3 bouillon-tabletten
1 theelepel piment
1 theelepel kruidnagel-gruis
1 pakje rooktofu (200 gram), in dobbelsteentjes gesneden
een klein scheutje zonnebloemolie door het beslag, voor de smeuiigheid
beetje bloem

Bereiding

De kruidnagels vermalen in een vijzel.

Het water met alle kruiden aan de kook brengen en verdelen. De ene helft plus de olie mengen (roeren) met het boekweitmeel tot een gladde stevige massa ontstaat.

In de andere helft, die nog steeds staat te koken, de tofu en de andere helft met de boekweit erbij gieten. Stevig blijven roeren tot alles goed gemengd is en je roerhout er rechtop in kan blijven staan.

In een vooraf met koud water omgespoelde schaal de balkenbrij scheppen. Snel laten afkoelen (buiten).

Het bakken is de volgende stap.De balkenbrijschaal kiep je om op een bord of plank. Strooi er nu wat bloem over. De balkenbrij is nu klaar om er plakken van te snijden, ongeveer een halve centimeter dik. Deze bak je aan weerskanten knapperig bruin.

Serveersuggestie

Je kan de balkenbrij puur eten, bijvoorbeeld op brood of bij de warme maaltijd. Sommigen vinden het lekker met wat extra zout erover, anderen met appelstroop of suiker.