Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vet lekkere pasta met snijbiet

Snijbiet akker

Ik at dit geweldige smeuïge gerecht bij Alexandra van leefbarewereld.nl.

In dit recept gebruikt zij snijbiet uit eigen tuin, een geweldige plant die maandenlang blad geeft, maar bij gebrek daaraan kan ook een andere (blad)-groente gebruikt worden. Bijvoorbeeld spinazie, zevenblad, zuring voor de liefhebbers, veldsla, andijvie of wat maar voorhanden is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 400 gram penne
- heel veel snijbiet, ongekookt een grote pan vol
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1/2 pakje sojacuisine (=sojaroom)
- sojamelk
- 60 gram margarine
- 3 eetlepels bloem
- olie
- verse nootmuskaat
- tijm
- paprikapoeder
- kerrie
- peper en zout

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en roerbak hier de uien in op een matig vuur, met de tijm, knoflook, zout, peper en paprikapoeder.

Strooi de bloem erbij en roer dit erdoor, de bloem mag niet bruin worden. Blijven roeren.
Sojamelk toevoegen en roeren tot een glad papje ontstaat. Het moet een dikke saus worden.

Was de snijbiet en haal de nerven eruit. Snijd of scheur de bladeren in kleine stukken.
Was en snijd de prei in halve ringetjes.

Verhit olie in wok en smoor hier de prei in met een beetje kerrie. Voeg de snijbiet toe en schep deze op een hoog vuur regelmatig om.
Vuur laag zetten en deksel erop.

Kook de pasta 7 minuten.

De saus in de pan bij de prei gieten. Goed doorroeren met de room en nootmuskaat.

In een schaal de pasta en de rest mengen. Meteen opdienen.

Recept: balkenbrij

categorieën: producten

Vroeger werd er in november geslacht. De meeste stukken vlees werden gezouten om zo lang bewaard te kunnen worden. Bijproducten die niet bewaard konden worden, werden meteen verwerkt tot diverse gerechten. Eén daarvan was balkenbrij. Er is ook een minder bloedige variant hierop, met rooktofu in plaats van vlees.

Ingrediënten

250 gr boekweitmeel
1 liter kokend water
3 bouillon-tabletten
1 theelepel piment
1 theelepel kruidnagel-gruis
1 pakje rooktofu (200 gram), in dobbelsteentjes gesneden
een klein scheutje zonnebloemolie door het beslag, voor de smeuiigheid
beetje bloem

Bereiding

De kruidnagels vermalen in een vijzel.

Het water met alle kruiden aan de kook brengen en verdelen. De ene helft plus de olie mengen (roeren) met het boekweitmeel tot een gladde stevige massa ontstaat.

In de andere helft, die nog steeds staat te koken, de tofu en de andere helft met de boekweit erbij gieten. Stevig blijven roeren tot alles goed gemengd is en je roerhout er rechtop in kan blijven staan.

In een vooraf met koud water omgespoelde schaal de balkenbrij scheppen. Snel laten afkoelen (buiten).

Het bakken is de volgende stap.De balkenbrijschaal kiep je om op een bord of plank. Strooi er nu wat bloem over. De balkenbrij is nu klaar om er plakken van te snijden, ongeveer een halve centimeter dik. Deze bak je aan weerskanten knapperig bruin.

Serveersuggestie

Je kan de balkenbrij puur eten, bijvoorbeeld op brood of bij de warme maaltijd. Sommigen vinden het lekker met wat extra zout erover, anderen met appelstroop of suiker.