Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Recept: bananentaart

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.