Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: citroentaart

Citroen

Ingrediënten

- 40 gram zonnebloempitten
- 75 gram sesamzaad
- 75 gram amandelen
- 30 gram geraspte kokos
- 75 gram rozijnen
- 75 gram dadels
- 1/2 liter sojavanilleyofu
- 1 blikje kokosmelk
- geraspte citroenschil van 1 citroen
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 zakje agar-agar (5 gram)
- 1 dl rijststroop

Bereiding

Maal zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, kokos, rozijnen en dadels in een keukenmachine en voeg een klein beetje water toe. Duw dit deeg in een springvorm.

Doe de overige ingrediënten in een pan en mix het even met de staafmixer zodat de agar-agar goed is opgelost.
Verhit langzaam boven het vuur en blijf goed roeren. Ongeveer 2 minuten laten doorkoken en dan de vulling over de bodem gieten en af laten koelen.

Zet 2 uur in de koelkast voor het serveren.

Recept: bataat en pompoenpuree

bataat (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.