Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlofschuitjes

Sinaasappel

Ingrediënten

3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta (van Horizon of Monki)

Bereiding

Van de witlof 20 mooie blaadjes wassen en droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen en het sap zeven. Dit beetje bij beetje door de notenpasta roeren.
Op smaak brengen met de cayennepeper.

De grapefruit dik schillen en de partjes tussen de vliezen uitsnijden.

De witlofblaadjes vullen met de notenpuree en garneren met partjes grapefruit.

Recept: Biefstukzwam

biefstukzwam-11

De Fistulina hepatica is te vinden op oude en omgevallen eiken. Soms hoog in de boom maar ook wel aan de voet. Ze zitten vaak een beetje verstopt maar als je ze eenmaal ziet of er op let kan je ze wel vinden. De rode kleur is onmiskenbaar en deze paddenstoel is dan ook niet gauw te verwarren met andere.

Dit is een parasitaire zwam, dat wil zeggen dat hij leeft op bomen of de wortels van bomen. Deze bomen lijden daaronder en gaan uiteindelijk dood.

De biefstukzwam is niet alleen aan z'n kleur maar ook aan de grootte te herkennen. Hij kan wel 40 cm in doorsnede worden. Pluk 'm niet te jong. De smaak is vrij zuur en de textuur nogal glibberig. Je moet er van houden. Het schijnt mogelijk te zijn het zure te verminderen door de paddenstoel 12 uur in melk te weken voor de bereiding maar dit heb ik niet zelf gedaan.

Ingrediënten

- biefstukzwam
- olie of boter
- ui, in ringen
- knoflook, geperst
- peper en zout

Bereiding

De biefstukzwam goed schoonborstelen en met water afspoelen. Deppen en laten uitlekken.

Verhit de olie in een bakpan en bak daarin de ui. Snijd de zwam in repen of blokjes en bak ze op een hoog vuur. Na een minuut of 10 de knoflook, peper en zout toevoegen en nog even laten sudderen.

Er komt vrij veel vocht vrij bij het bakken van biefstukzwam, dit kan eventueel gebonden worden. Hij wordt niet knapperig.

Bron

Edwin Florès Het paddenstoelenboek en Het grote wildplukboek