Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Recept: bieten-peren salade

walnoten (foto: Gwen Rijsdijk)

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.