Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Recept: bieten-peren salade

walnoten (foto: Gwen Rijsdijk)

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.