Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Recept: bietensaus

bietjes (foto: Gwen Rijsdijk) oregano1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.