Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-ui-ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
uien
zout
peper
nootmuskaat
sojamelk
margarine

Bereiding

De aardappels en de uien in plakken snijden. In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn.
Op het laast klontjes margarine erop leggen en de sojamelk er in gieten. Niet te weinig.

In een voorverwarmde oven (plusminus 200 graden) zetten en na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn en controleren of het niet droogkookt. Eventueel melk toevoegen.
Als de aardappels gaar zijn opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een spitskoolsalade.

Recept: bissara

Bissara is een puree van bonen of erwten, bv. tuinbonen, spliterwten of kikkererwten. Het kan gegeten worden bij of op brood of bij de warme maaltijd, en is afkomstig uit de Marokkaanse keuken.

Ingrediënten

250 gram tuinbonen
4 teentjes knoflook (geperst)
flinke scheut olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel bonekruid
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1/ theelepel chilipoeder
citroensap van 1/2 citroen

Bereiding

Kook de bonen goed gaar, samen met het bonekruid. Grote tuinbonen kunnen dubbelgedopt worden na het koken om zo een zachtere structuur te krijgen.
Giet het overgebleven water af en meng alle overige ingrediënten door de bonen. De hoeveelheid olie aanpassen aan de gewenste smeuïgheid.

Pureer alles met een vork, staafmixer of stamper.