Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cashewmelk

Cashewmelk is te gebruiken in plaats van gewone of kokosmelk in bijvoorbeeld pap, smoothies, een curry.

Ingrediënten

100 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
4 dl water
scheutje diksap

Bereiding

De cashewnoten eerst zo fijn mogelijk malen in een keukenmachine of blender. Daarna het water en de diksap in blender mengen met de gemalen noten.

Recept: bissara

Bissara is een puree van bonen of erwten, bv. tuinbonen, spliterwten of kikkererwten. Het kan gegeten worden bij of op brood of bij de warme maaltijd, en is afkomstig uit de Marokkaanse keuken.

Ingrediënten

250 gram tuinbonen
4 teentjes knoflook (geperst)
flinke scheut olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel bonekruid
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1/ theelepel chilipoeder
citroensap van 1/2 citroen

Bereiding

Kook de bonen goed gaar, samen met het bonekruid. Grote tuinbonen kunnen dubbelgedopt worden na het koken om zo een zachtere structuur te krijgen.
Giet het overgebleven water af en meng alle overige ingrediënten door de bonen. De hoeveelheid olie aanpassen aan de gewenste smeuïgheid.

Pureer alles met een vork, staafmixer of stamper.