Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Recept: bissara

Bissara is een puree van bonen of erwten, bv. tuinbonen, spliterwten of kikkererwten. Het kan gegeten worden bij of op brood of bij de warme maaltijd, en is afkomstig uit de Marokkaanse keuken.

Ingrediënten

250 gram tuinbonen
4 teentjes knoflook (geperst)
flinke scheut olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel bonekruid
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1/ theelepel chilipoeder
citroensap van 1/2 citroen

Bereiding

Kook de bonen goed gaar, samen met het bonekruid. Grote tuinbonen kunnen dubbelgedopt worden na het koken om zo een zachtere structuur te krijgen.
Giet het overgebleven water af en meng alle overige ingrediënten door de bonen. De hoeveelheid olie aanpassen aan de gewenste smeuïgheid.

Pureer alles met een vork, staafmixer of stamper.