Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Recept: bloemkoolcurry

gember (foto: Gwen Rijsdijk)

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.