Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Recept: bloemkoolsalade

Ingrediënten
 

voor de salade:
bloemkool
winterpostelein
gemengde kiemen
zilveruitjes, zuur
rozijnen, een nacht geweekt
appel

voor de dressing:
sojayofu, veel
olijfolie
knoflook, niet te veel
chilimosterd
kruidenzout
diksap appel/peer, flinke scheut
kerriepoeder, mild

Bereiding
 

van de salade:
De bloemkool heel fijn snijden, eventueel in een keukenmachine als je die hebt.
Winterpostelein wassen en eventueel de steeltjes verwijderen.
De zilveruitjes doormidden of in vieren snijden.
De kiemen uit elkaar trekken.
Alles mengen.

van de dressing:
De knoflook persen.
De appel in stukjes.
Alle ingrediënten goed doorroeren. Even proeven.

De dressing door de salade mengen.