Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensaus

Rode linzen1

Omdat rode linzen snel gaar zijn en uit elkaar vallen als je ze kookt, zijn ze erg geschikt om een saus van te maken. Onderstaande saus smaakt goed bij bv. pasta of polenta.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers of dunne ringen
- 1 kleine winterwortel, in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomaten in stukjes
- water of bouillon
- 100 gram rode linzen, uitgezocht op steentjes en gewassen
- 2 of 3 flinke eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- eventueel een klein handje gedroogde gistvlokken
- zout en peper naar smaak

Bereiding

In een grote pan de olie verwarmen met de ui, wortel en selderij. Ongeveer 5 minuten blijven roeren.
Dan de knoflook en kruiden erbij, nog ongeveer een minuut roeren.

Het blik tomatenstukjes, de linzen, de tomatenpuree, laurierblad en genoeg water of bouillon erbij doen, zodat alles net onder staat. Goed mengen en aan de kook laten komen.
Met het deksel erop op een laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Zo nodig nog wat water of bouillon toevoegen.

Gistvlokken, zout en peper naar smaak erdoor doen, en het laurierblad verwijderen.

Recept: bloemkoolsalade

Ingrediënten
 

voor de salade:
bloemkool
winterpostelein
gemengde kiemen
zilveruitjes, zuur
rozijnen, een nacht geweekt
appel

voor de dressing:
sojayofu, veel
olijfolie
knoflook, niet te veel
chilimosterd
kruidenzout
diksap appel/peer, flinke scheut
kerriepoeder, mild

Bereiding
 

van de salade:
De bloemkool heel fijn snijden, eventueel in een keukenmachine als je die hebt.
Winterpostelein wassen en eventueel de steeltjes verwijderen.
De zilveruitjes doormidden of in vieren snijden.
De kiemen uit elkaar trekken.
Alles mengen.

van de dressing:
De knoflook persen.
De appel in stukjes.
Alle ingrediënten goed doorroeren. Even proeven.

De dressing door de salade mengen.