Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Recept: bloemkoolsalade

Ingrediënten
 

voor de salade:
bloemkool
winterpostelein
gemengde kiemen
zilveruitjes, zuur
rozijnen, een nacht geweekt
appel

voor de dressing:
sojayofu, veel
olijfolie
knoflook, niet te veel
chilimosterd
kruidenzout
diksap appel/peer, flinke scheut
kerriepoeder, mild

Bereiding
 

van de salade:
De bloemkool heel fijn snijden, eventueel in een keukenmachine als je die hebt.
Winterpostelein wassen en eventueel de steeltjes verwijderen.
De zilveruitjes doormidden of in vieren snijden.
De kiemen uit elkaar trekken.
Alles mengen.

van de dressing:
De knoflook persen.
De appel in stukjes.
Alle ingrediënten goed doorroeren. Even proeven.

De dressing door de salade mengen.