Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerse groentestoofpot

Spinazie

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.

Recept: bloemkoolsalade

Ingrediënten
 

voor de salade:
bloemkool
winterpostelein
gemengde kiemen
zilveruitjes, zuur
rozijnen, een nacht geweekt
appel

voor de dressing:
sojayofu, veel
olijfolie
knoflook, niet te veel
chilimosterd
kruidenzout
diksap appel/peer, flinke scheut
kerriepoeder, mild

Bereiding
 

van de salade:
De bloemkool heel fijn snijden, eventueel in een keukenmachine als je die hebt.
Winterpostelein wassen en eventueel de steeltjes verwijderen.
De zilveruitjes doormidden of in vieren snijden.
De kiemen uit elkaar trekken.
Alles mengen.

van de dressing:
De knoflook persen.
De appel in stukjes.
Alle ingrediënten goed doorroeren. Even proeven.

De dressing door de salade mengen.