Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pizzakoeken

Oregano1

Dit is een hartige pannekoek, met de ingrediënten van pizza’s. Je kan er naar eigen smaak allerlei groenten en kruiden die hier niet genoemd worden aan toegevoegen. Of weglaten uiteraard.

Ingrediënten

voor plusminus 4 koeken:
- 100 gram tarwemeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 5 dl water of sojamelk
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels oregano
- zout
- 1 eetlepel gistpoeder
-1 eetlepel paprikapoeder
- courgette (geraspt)
- 10 gedroogde tomaten (in kleine stukjes)

Bereiding

Maak een beslag van de melen en het water of de sojamelk, het gistpoeder, de kruiden en het wijnsteenbakpoeder. Het beslag moet niet te dun zijn. Voeg eventueel nog wat meel toe. Doe de groenten erbij. Goed mengen.

Koeken bakken als pannekoeken op hoog vuur in olie.

Recept: boerenkoolstamppot

boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.