Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Recept: boffers

Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannekoekjes. Van boffers kan je er, afhankelijk van de dikte van het beslag en de grootte van de pan, twee, drie of vier tegelijkertijd in een pan bakken.

Ingrediënten

tarwemeel (gebuild of volkoren)
boekweitmeel
water
zout
wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat

appel
rozijnen
kaneel

rode ui
wortel
rode paprika
Provencaalse kruiden
andere groenten en kruiden naar smaak

olie

Bereiding

Maak een beslag van gelijke delen tarwe- en boekweitmeel. Water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat erbij doen. Het beslag moet dikker zijn dan dat voor pannekoeken. Goed glad maken met een garde. Dan het beslag een tijdje, minimaal een half uur, laten rusten.

Rozijnen weken. Appels raspen of in hele kleine stukjes snijden.

De ui fijnsnijden. Wortel en paprika en eventuele andere groenten raspen of heel klein snijden.

Het beslag opnieuw kloppen, daarna verdelen over twee schalen. In de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toevoegen. Goed doorroeren. In de andere schaal de groente en kruiden erdoor roeren.

In een pan olie heet laten worden. Voor dit recept geen olijfolie gebruiken, maar een olie die goed tegen hitte kan, bv. frituurolie, wokolie of zonnebloemolie.

Twee, drie of vier schepjes beslag in de pan gieten zodat je twee, drie of vier boffers krijgt. Omdat het beslag dikker is dan pannekoekenbeslag moet je de boffers ook wat langer bakken om te zorgen dat ze helemaal gaar worden. Het gas eventueel wat lager zetten nadat je het beslag in de pan hebt gedaan. Af en toe omdraaien tot beide zijden mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

De zoete boffers kunnen met boter, stroop of jam besmeerd worden. De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig maar wie dat lekker vindt, kan er uiteraard van alles op smeren wat ie wil.