Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: champignonsoep

Kastanjechampignon

Ingrediënten

kastanjechampignons (gehalveerd)
margarine
ui (in ringen)
prei (in ringen)
bleekselderij (in stukjes)
kerrie
zout
peper
dille
oregano
paprikapoeder
knoflook
water en/of sojamelk
sojaroom
bouillonpoeder of -blokje
shoyu

Bereiding

 De champignons bakken met de ui in de gesmolten margarine. Kruiden en knoflook toevoegen, meebakken. Daarna de sojamelk of het water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon toevoegen en de groenten erbij doen.

Ongeveer 10 minuten laten koken. Op het allerlaatst de room erdoorheen roeren. Daarna meteen vuur uit en opdienen.

Recept: boffers

Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannekoekjes. Van boffers kan je er, afhankelijk van de dikte van het beslag en de grootte van de pan, twee, drie of vier tegelijkertijd in een pan bakken.

Ingrediënten

tarwemeel (gebuild of volkoren)
boekweitmeel
water
zout
wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat

appel
rozijnen
kaneel

rode ui
wortel
rode paprika
Provencaalse kruiden
andere groenten en kruiden naar smaak

olie

Bereiding

Maak een beslag van gelijke delen tarwe- en boekweitmeel. Water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat erbij doen. Het beslag moet dikker zijn dan dat voor pannekoeken. Goed glad maken met een garde. Dan het beslag een tijdje, minimaal een half uur, laten rusten.

Rozijnen weken. Appels raspen of in hele kleine stukjes snijden.

De ui fijnsnijden. Wortel en paprika en eventuele andere groenten raspen of heel klein snijden.

Het beslag opnieuw kloppen, daarna verdelen over twee schalen. In de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toevoegen. Goed doorroeren. In de andere schaal de groente en kruiden erdoor roeren.

In een pan olie heet laten worden. Voor dit recept geen olijfolie gebruiken, maar een olie die goed tegen hitte kan, bv. frituurolie, wokolie of zonnebloemolie.

Twee, drie of vier schepjes beslag in de pan gieten zodat je twee, drie of vier boffers krijgt. Omdat het beslag dikker is dan pannekoekenbeslag moet je de boffers ook wat langer bakken om te zorgen dat ze helemaal gaar worden. Het gas eventueel wat lager zetten nadat je het beslag in de pan hebt gedaan. Af en toe omdraaien tot beide zijden mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

De zoete boffers kunnen met boter, stroop of jam besmeerd worden. De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig maar wie dat lekker vindt, kan er uiteraard van alles op smeren wat ie wil.