Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterposteleinsalade

Winterpostelein

Ingrediënten

winterpostelein
winterwortel
venkel
prei
pijnboompitjes

olijfolie
mosterd
yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout

Bereiding

De pijnboompitjes roosteren in een koekepan.

De winterpostelein goed wassen en uit laten lekken. De wortel raspen en de venkel in kleine stukjes snijden. De prei in hele smalle ringetjes snijden en wassen. Dit alles plus de pijnboompitjes door elkaar husselen.

Een dressing maken van yofu, olie, mosterd, knoflook en zout.
Mengen met de rauwkost.

Recept: boffers

Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannekoekjes. Van boffers kan je er, afhankelijk van de dikte van het beslag en de grootte van de pan, twee, drie of vier tegelijkertijd in een pan bakken.

Ingrediënten

tarwemeel (gebuild of volkoren)
boekweitmeel
water
zout
wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat

appel
rozijnen
kaneel

rode ui
wortel
rode paprika
Provencaalse kruiden
andere groenten en kruiden naar smaak

olie

Bereiding

Maak een beslag van gelijke delen tarwe- en boekweitmeel. Water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat erbij doen. Het beslag moet dikker zijn dan dat voor pannekoeken. Goed glad maken met een garde. Dan het beslag een tijdje, minimaal een half uur, laten rusten.

Rozijnen weken. Appels raspen of in hele kleine stukjes snijden.

De ui fijnsnijden. Wortel en paprika en eventuele andere groenten raspen of heel klein snijden.

Het beslag opnieuw kloppen, daarna verdelen over twee schalen. In de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toevoegen. Goed doorroeren. In de andere schaal de groente en kruiden erdoor roeren.

In een pan olie heet laten worden. Voor dit recept geen olijfolie gebruiken, maar een olie die goed tegen hitte kan, bv. frituurolie, wokolie of zonnebloemolie.

Twee, drie of vier schepjes beslag in de pan gieten zodat je twee, drie of vier boffers krijgt. Omdat het beslag dikker is dan pannekoekenbeslag moet je de boffers ook wat langer bakken om te zorgen dat ze helemaal gaar worden. Het gas eventueel wat lager zetten nadat je het beslag in de pan hebt gedaan. Af en toe omdraaien tot beide zijden mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

De zoete boffers kunnen met boter, stroop of jam besmeerd worden. De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig maar wie dat lekker vindt, kan er uiteraard van alles op smeren wat ie wil.