Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dadel-walnoot-muffins

Walnoot

Ingrediënten

2 koppen volkoren meel
1 kop havermout
2 eetlepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel kaneel
¼ theelepel piment
¼ theelepel kardamom
¼ theelepel zout
1 kop in stukjes gesneden dadels
1 kop gehakte walnoten
2 eetlepels lijnzaad
½ kop water
½ kop sojamelk
1/3 kop olie
1/3 kop rijststroop

Bereiding

Meel, havermout, bakpoeder, kaneel, piment, kardamom en zout in een grote kom goed mengen. De dadels en walnoten toevoegen en mengen tot de dadels niet meer aan elkaar plakken.
Lijnzaad in een keukenmachine heel fijn malen. Water toevoegen en 30 seconden mixen met staafmixer. Voeg melk, rijststroop en olie toe en mix nog 1 à 2 minuten. Meng met de droge ingrediënten.

Verdeel het deeg over een muffinvorm. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 12 tot 14 minuten of tot ze mooi bruin zijn.

Recept: borsjt

bietjes2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.