Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paardebloemsalade met croutons oftewel pissenlit au croutons

Paardebloem

Een recept uit Lekker Landschap van Michiel Bussink

Ingrediënten

- paar handen vol paardebloembladeren
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 150 gram croutons van oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- paar sprieten bieslook of een paar blaadjes daslook
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Was en droog de paardebloemblaadjes en scheur ze in stukken. Maak een dressing van de mosterd, olie, azijn, knof-, das en/of bieslook, peper en zout.

Meng de blaadjes, de dressing en de croutons. Als je het paardebloemblad te bitter vindt, voeg dan ander vers blad toe.

Dat laatste doe ik sowieso omdat ik het liefst veel soorten groenten eet.

Recept: borsjt

bietjes2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.