Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Recept: brandnetel-bataatschotel

bataat (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.