Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Recept: broccoli-pompoentaart

Ingrediënten

voor het deeg:
250 gr gebuild meel
1/2 theelepel zout
100 ml olie
100 ml koud water

voor de vulling:
1 stronk broccoli
1 kleine tot middelgrote oranje pompoen (schoongeborsteld), in stukjes van ongeveer 1 cm²
gomasio
75 gram ongeroosterde, ongezouten cashewnoten
1 bouillonblokje
kerrie
koriander (gedroogd)
kurkuma

voor de saus:
zout
2 eetlepels maïzena
1 pakje sojaroom
1 eetlepel kerrie

Bereiding

De ingrediënten voor het deeg goed mengen tot een mooie massa, en hier een springvorm mee bekleden. De oven voorverwarmen tot 200 graden. Het deeg hier 10 tot 15 minuten in laten staan. Dan uit de oven halen.

Ondertussen de broccoli en pompoen ongeveer 10 minuten koken met het bouillonblokje. De pompoen moet net niet helemaal gaar zijn. Afgieten en dan gomasio, kerrie, koriander en kurkuma erdoor roeren. Wees vooral niet te zuinig met de kruiden, want de pompoen kan nog een beetje flauw zijn van zichzelf. Eventueel wat zout toevoegen. De nootjes in stukjes breken en ook erdoor doen. Dit hele spul in de springvorm doen.

De saus maken door alle ingrediënten goed door elkaar te kloppen met een garde. Deze saus wordt over de massa in de springvorm gegoten. Zo goed mogelijk verdelen.
De oven (weer) voorverwarmen tot 200 graden (waarschijnlijk is die nog bijna op die temperatuur). Taart erin. Ongeveer 25 tot 30 minuten bakken.

Serveersuggestie

Wees niet bang dat het te veel is. Alles wat overblijft is de dagen erna nog heel lekker. Ook koud, als lunch of ontbijt bij voorbeeld.