Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Recept: broccoli-wortelpeterseliesoep

Ingrediënten

plantaardige margarine
ui (in ringen)
wortel (in blokjes)
wortelpeterselie (eventueel geschild of geraspt, in blokjes)
jonge prei (in ringen)
paprikapoeder
bouillonpoeder of -blokje
selderijblaadjes
peterselie
broccoli (de steel in stukken en de roosjes)
water
sojamelk
shoyu

Bereiding

Margarine in pan smelten. Ui, wortel, wortelpeterselie, prei en paprikapoeder toevoegen. 10 minuten bakken of tot ui glazig begint te worden.
Dan de broccoli erbij en meebakken. Water plus sojamelk erbij doen. Peterselie en selderijblaadjes en een scheutje shoyu toevoegen.
Aan de kook brengen en 10 minuten laten doorkoken.