Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Recept: broccolisalade

Ingrediënten

voor de salade:
rode paprika
peer, een rijpe handpeer
broccoli, vooral ook de stronken
kastanjechampignons
citroensap
walnoten

voor de dressing:
walnotenolie
appelazijn
diksap
citroensap
peper en zout

Bereiding

Schil de stronk(en) van de broccoli en snijd 'm in stukjes, verdeel de bloem in roosjes. Veeg de champignons schoon (nooit met water wassen) met een doekje of borstel. Snijd ze in plakjes en beprenkel ze met een beetje citroensap.
Blancheer dit alles een paar minuten in ruim kokend water. Laat afkoelen.

Snijd de paprika in reepjes, en de peer, met schil, in schijfjes. Breek de walnoten in kleine stukjes.

Meng alles door elkaar.

Maak een dressing van de ingrediënten en schep dit voorzichtig door de salade.

Serveersuggestie

Lekker met aardappelpuree en een burgertje.