Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Reuzenzwam met Green zebra's

Green zebra

Ingrediënten

- reuzenzwam, jong
- olie en/of boter
- green zebra tomaten
- 1 ui, in ringen
- 1 prei in ringen en gewassen
- teen knoflook, geperst
- ketchup
- peper, zout, paprikapoeder

Bereiding

Borstel de zwammen goed schoon en snijd in repen.

Verhit olie en/of boter in een bakpan en bak hierin de zwam met de ui. Voeg hier de prei en de tomaten aan toe en laat even op hoog vuur, onder voortdurend roeren lekker bakken.

De overige ingrediënten toevoegen en nog een minuut of 10 op het vuur laten.

Recept: broccolisalade

Ingrediënten

voor de salade:
rode paprika
peer, een rijpe handpeer
broccoli, vooral ook de stronken
kastanjechampignons
citroensap
walnoten

voor de dressing:
walnotenolie
appelazijn
diksap
citroensap
peper en zout

Bereiding

Schil de stronk(en) van de broccoli en snijd 'm in stukjes, verdeel de bloem in roosjes. Veeg de champignons schoon (nooit met water wassen) met een doekje of borstel. Snijd ze in plakjes en beprenkel ze met een beetje citroensap.
Blancheer dit alles een paar minuten in ruim kokend water. Laat afkoelen.

Snijd de paprika in reepjes, en de peer, met schil, in schijfjes. Breek de walnoten in kleine stukjes.

Meng alles door elkaar.

Maak een dressing van de ingrediënten en schep dit voorzichtig door de salade.

Serveersuggestie

Lekker met aardappelpuree en een burgertje.