Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Recept: broccolisalade

Ingrediënten

voor de salade:
rode paprika
peer, een rijpe handpeer
broccoli, vooral ook de stronken
kastanjechampignons
citroensap
walnoten

voor de dressing:
walnotenolie
appelazijn
diksap
citroensap
peper en zout

Bereiding

Schil de stronk(en) van de broccoli en snijd 'm in stukjes, verdeel de bloem in roosjes. Veeg de champignons schoon (nooit met water wassen) met een doekje of borstel. Snijd ze in plakjes en beprenkel ze met een beetje citroensap.
Blancheer dit alles een paar minuten in ruim kokend water. Laat afkoelen.

Snijd de paprika in reepjes, en de peer, met schil, in schijfjes. Breek de walnoten in kleine stukjes.

Meng alles door elkaar.

Maak een dressing van de ingrediënten en schep dit voorzichtig door de salade.

Serveersuggestie

Lekker met aardappelpuree en een burgertje.