Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzen-spinazieschotel

Miniwieners

Ingrediënten

(voor twee personen)

- 100 gram dupuislinzen200 ml water½ bouillonblokjetheelepel bonekruidolijfolie
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 6 gedroogde tomaten, in stukken gescheurd of geknipt
- flinke scheut ketchup
- 300 gram spinazie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Was de linzen en kook ze met het bouillonblokje, het bonekruid en het water tot ze gaar zijn, plusminus 25 minuten. Ze blijven heel. Zet apart.

Giet een flinke scheut olijfolie in een hoge braadpan, het vuur laag laten.
Voeg de ui in ringen toe en laat even smoren. De bleekselderij en de gedroogde tomaten in stukken erbij doen, lekker bakken. De knoflook en de ketchup er iets later bijdoen.

Van de spinazie de steeltjes verwijderen en de bladeren goed wassen.

De miniwieners apart bakken en in stukjes snijden. Deze bij de rest voegen.

Dan de gewassen spinazie handje voor handje erbij. Goed roeren met het vuur hoog. Zodra de spinazie geslonken is, en dat is snel, is het klaar.

Recept: broodpap

categorieën: Brood

rozijnen (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.