Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Recept: bruine bonen met hete bliksem

Ingrediënten

bruine bonen
ui
paprika
prei
wortel
kerriepoeder
paprikapoeder
knoflook
tomatenpuree

aardappels
(moes)-appels
zout

Bereiding

In een pan ui, paprika, prei, wortel fruiten. Kerriepoeder, paprikapoeder, knoflook en tomatenpuree toevoegen.
Daarna de gaargekookte bruine bonen en een beetje water erbij doen. Tijdje laten sudderen. In andere pan aardappels koken. Appelmoes maken in andere pan. De aardappels afgieten en bij de appelmoes doen. Beetje zout toevoegen en stampen.

Serveersuggestie

Hierbij een frisse groene salade serveren.