Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Recept: bruinebonen-stoofschotel

Ingrediënten

olie
ui, in ringen
bruine bonen (geweekt en gekookt of uit een potje)
prei (in ringen)
wortel (in stukjes)
paprikapoeder
tomatenpuree
kerrie
knoflook

Bereiding

De groenten in de olie bakken. Knoflook en kruiden toevoegen. Daarna de bruine bonen en de tomatenpuree erdoor roeren.
Goed laten doorstoven. Eventueel een beetje water toevoegen als het droog dreigt te koken.

Serveersuggestie

Opdienen met salade en rijst of met salade en brood.