Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: fruit-noten-ontbijt

Walnoot2

In het kader van de ontwikkeling van de methode-vaes ('Wat en hoe moet ik eten om gezond oud te worden?') hier het recept voor een ontbijt. Het kan uiteraard ook op elk ander moment van de dag gegeten worden. Het bevat fruit voor onder andere vitaminen en anti-oxidanten, noten en zaadjes voor omega-3 en -6 en veel vezels, eiwitten en allerlei ander gezond spul.

Ingrediënten

yofu (soja-yoghurt)
appel
banaan
walnoten
lijnzaadjes, liefst de rauwe, ongebrande, variant
geraspte kokos

Bereiding

In een kom een laagje yofu gieten, niet te veel. Goed roeren zodat de klontjes verdwijnen. Appel en banaan in stukjes erbij doen (elk ander fruit is uiteraard ook goed).
Walnoot verbrokkelen en toevoegen. De lijnzaadjes eventueel in een vijzel iets verpulveren zodat de omega's beter opgenomen worden. De zaadjes zijn zo klein dat ze moeilijk vermalen kunnen worden tussen de kiezen. Een schepje geraspte kokos erbij en alles doorroeren, zodat de yofu alles bedekt.

Serveersuggestie

Zoetekauwen kunnen een scheutje diksap, ahornsiroop of agavesiroop toevoegen.

Recept: bruinebonenschotel

Ingrediënten

bruine bonen, gedroogd of uit een pot
olie
ui
prei wit
wortel
paprikapoeder zoet
chilipoeder
peper
koriander gedroogd
knoflook
paksoy wit + groen
sambal (eventueel) - (bevat vrijwel altijd suiker)
tomatenstukjes uit blik
tomatenpuree
ketchup

Bereiding

Als je gedroogde bonen gebruikt, week deze dan een nacht van tevoren in ruim water. Afgieten en met vers water, bonekruid en bouillon aan de kook brengen. Afhankelijk van de ouderdom van de bonen 1 à 2 uur koken.

In een braad- of andere pan met dikke bodem de olie verwarmen. De gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei bakken op een laag vuur. Paprikapoeder, chilipoeder, peper, koriander en knoflook toevoegen.

De paksoy in z'n geheel (dus zowel het witte als het groene deel) overdwars in stukken snijden, deze ook toevoegen. Net als de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal. Alles goed doorroeren en een minuut of 15 laten pruttelen.

Serveersuggestie

'Vroeger' werd er gezegd dat vegetariërs bij elke maaltijd peulvruchten met granen moesten combineren om zo aan hun benodigde eiwitten te komen. Deze theorie is inmiddels achterhaald, maar veel mensen vinden het lekker of zijn gewend om rijst of brood te eten bij bonen.

Ook lekker bij deze schotel is appelmoes en gebakken tofu (gemarineerd in shoyu).
En uiteraard een salade.