Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Recept: bruinebonenschotel

Ingrediënten

bruine bonen, gedroogd of uit een pot
olie
ui
prei wit
wortel
paprikapoeder zoet
chilipoeder
peper
koriander gedroogd
knoflook
paksoy wit + groen
sambal (eventueel) - (bevat vrijwel altijd suiker)
tomatenstukjes uit blik
tomatenpuree
ketchup

Bereiding

Als je gedroogde bonen gebruikt, week deze dan een nacht van tevoren in ruim water. Afgieten en met vers water, bonekruid en bouillon aan de kook brengen. Afhankelijk van de ouderdom van de bonen 1 à 2 uur koken.

In een braad- of andere pan met dikke bodem de olie verwarmen. De gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei bakken op een laag vuur. Paprikapoeder, chilipoeder, peper, koriander en knoflook toevoegen.

De paksoy in z'n geheel (dus zowel het witte als het groene deel) overdwars in stukken snijden, deze ook toevoegen. Net als de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal. Alles goed doorroeren en een minuut of 15 laten pruttelen.

Serveersuggestie

'Vroeger' werd er gezegd dat vegetariërs bij elke maaltijd peulvruchten met granen moesten combineren om zo aan hun benodigde eiwitten te komen. Deze theorie is inmiddels achterhaald, maar veel mensen vinden het lekker of zijn gewend om rijst of brood te eten bij bonen.

Ook lekker bij deze schotel is appelmoes en gebakken tofu (gemarineerd in shoyu).
En uiteraard een salade.