Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Recept: bruinebonenschotel

Ingrediënten

bruine bonen, gedroogd of uit een pot
olie
ui
prei wit
wortel
paprikapoeder zoet
chilipoeder
peper
koriander gedroogd
knoflook
paksoy wit + groen
sambal (eventueel) - (bevat vrijwel altijd suiker)
tomatenstukjes uit blik
tomatenpuree
ketchup

Bereiding

Als je gedroogde bonen gebruikt, week deze dan een nacht van tevoren in ruim water. Afgieten en met vers water, bonekruid en bouillon aan de kook brengen. Afhankelijk van de ouderdom van de bonen 1 à 2 uur koken.

In een braad- of andere pan met dikke bodem de olie verwarmen. De gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei bakken op een laag vuur. Paprikapoeder, chilipoeder, peper, koriander en knoflook toevoegen.

De paksoy in z'n geheel (dus zowel het witte als het groene deel) overdwars in stukken snijden, deze ook toevoegen. Net als de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal. Alles goed doorroeren en een minuut of 15 laten pruttelen.

Serveersuggestie

'Vroeger' werd er gezegd dat vegetariërs bij elke maaltijd peulvruchten met granen moesten combineren om zo aan hun benodigde eiwitten te komen. Deze theorie is inmiddels achterhaald, maar veel mensen vinden het lekker of zijn gewend om rijst of brood te eten bij bonen.

Ook lekker bij deze schotel is appelmoes en gebakken tofu (gemarineerd in shoyu).
En uiteraard een salade.