Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: graanpap (rauw)

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

meel (liefst zo vers mogelijk gemalen, volkoren tarwe of ander graan)
appel
rozijnen
abrikozen (gedroogd)
nootjes (walnoot, amandel, hazelnoot)

Bereiding

Het meel met de rozijnen en abrikozen (in stukjes) een nacht laten weken. De volgende ochtend de appels raspen en de nootjes malen. Alles mengen.

Recept: bruinebonenschotel

Ingrediënten

bruine bonen, gedroogd of uit een pot
olie
ui
prei wit
wortel
paprikapoeder zoet
chilipoeder
peper
koriander gedroogd
knoflook
paksoy wit + groen
sambal (eventueel) - (bevat vrijwel altijd suiker)
tomatenstukjes uit blik
tomatenpuree
ketchup

Bereiding

Als je gedroogde bonen gebruikt, week deze dan een nacht van tevoren in ruim water. Afgieten en met vers water, bonekruid en bouillon aan de kook brengen. Afhankelijk van de ouderdom van de bonen 1 à 2 uur koken.

In een braad- of andere pan met dikke bodem de olie verwarmen. De gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei bakken op een laag vuur. Paprikapoeder, chilipoeder, peper, koriander en knoflook toevoegen.

De paksoy in z'n geheel (dus zowel het witte als het groene deel) overdwars in stukken snijden, deze ook toevoegen. Net als de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal. Alles goed doorroeren en een minuut of 15 laten pruttelen.

Serveersuggestie

'Vroeger' werd er gezegd dat vegetariërs bij elke maaltijd peulvruchten met granen moesten combineren om zo aan hun benodigde eiwitten te komen. Deze theorie is inmiddels achterhaald, maar veel mensen vinden het lekker of zijn gewend om rijst of brood te eten bij bonen.

Ook lekker bij deze schotel is appelmoes en gebakken tofu (gemarineerd in shoyu).
En uiteraard een salade.