Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.

Recept: bulghursalade

munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.