Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Recept: champignon-room-saus

Ingrediënten

kastanjechampignons
sojaroom
margarine
knoflook
peper
zout
paprikapoeder
gistvlokken

Bereiding

De margarine in bakpan heet laten worden. Niet aan laten branden.
Champignons, in schijfjes of gehalveerd, erbij. Telkens omdraaien zodat ze mooi gelijkmatig bruin worden. Kruiden erover strooien.

Op het laatst de room erdoor.