Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: blote billetjes in het gras

Miniwieners

Blote billetjes in het gras is een oudhollands gerecht van aardappels, snijbonen, witte bonen en rookworst. De snijbonen zijn dan het gras en de witte bonen de billetjes. Vaak worden er voor dit gerecht witte bonen uit een potje gebruikt, dat kan je doen maar het hoeft niet. Als je snijbonen vers kan krijgen en ze zelf in stukken snijdt blijken er al witte bonen in te zitten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 500 gram aardappels
- 500 gram verse snijbonen
- flinke scheut sojaroom (sojacuisine)
- zout
- witte peper
- olie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Kook de aardappels (in stukken) samen met de in grove stukken gesneden snijbonen.

Als de aardappels gaar zijn het water afgieten. Terug op een klein vuur zetten. Een klein scheutje olie en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Het zout en peper naar smaak erbij.
Goed doorroeren zonder dat het aanbrandt.

Bak ondertussen de miniwieners in een beetje olie en op hoog vuur. Dien deze tegelijk met de stamppot op.

Recept: chapatie

olijfolie (foto: Gwen Rijsdijk)

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.