Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensoep

Prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.

Recept: chapatie

olijfolie (foto: Gwen Rijsdijk)

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.