Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

paksoy (foto: Gwen Rijsdijk)

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.