Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

Recept: chocoladekoekjes

chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.