Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensaus

Rode linzen1

Omdat rode linzen snel gaar zijn en uit elkaar vallen als je ze kookt, zijn ze erg geschikt om een saus van te maken. Onderstaande saus smaakt goed bij bv. pasta of polenta.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers of dunne ringen
- 1 kleine winterwortel, in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomaten in stukjes
- water of bouillon
- 100 gram rode linzen, uitgezocht op steentjes en gewassen
- 2 of 3 flinke eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- eventueel een klein handje gedroogde gistvlokken
- zout en peper naar smaak

Bereiding

In een grote pan de olie verwarmen met de ui, wortel en selderij. Ongeveer 5 minuten blijven roeren.
Dan de knoflook en kruiden erbij, nog ongeveer een minuut roeren.

Het blik tomatenstukjes, de linzen, de tomatenpuree, laurierblad en genoeg water of bouillon erbij doen, zodat alles net onder staat. Goed mengen en aan de kook laten komen.
Met het deksel erop op een laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Zo nodig nog wat water of bouillon toevoegen.

Gistvlokken, zout en peper naar smaak erdoor doen, en het laurierblad verwijderen.

Recept: chocoladekoekjes

chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.