Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Recept: chocoladeperen

Ingrediënten

2 dl water
150 g suiker
1 stokje kaneel
4 doyène du comice-peren
100 g pure chocolade

Bereidingswijze

Voeg water, suiker en het stokje kaneel samen in een pan. Breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de hele, ongeschilde, gewassen peren in het kokende water. Laat 20 minuten verder koken, eventueel minder indien de peren heel rijp zijn. Doof het vuur en laat de peren in de saus afkoelen. Trek de schillen van de peren wanneer ze niet meer te warm zijn. Halveer ze en ontdoe ze van het klokhuis.

Verbrokkel de chocolade. Smelt de chocolade in de saus waarin je de peren gekookt hebt. Giet de chocoladesaus over de peren.

Als de saus te dun is nog even laten inkoken.

Serveersuggestie

Opdienen met vanillevla of ijs.