Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Recept: chocoladetaart

Ingrediënten

1 pakje volkoren biscuitjes
150 gram plantaardige margarine
2 pakjes sojaslagroom (soyatoo)
200 gram pure chocolade

Bereiding

Verkruimel de biscuitjes en smelt de margarine in een pannetje op een laag vuur.

Meng de kruimels in de pan met de margarine en doe deze massa in een springvorm. Dit is de bodem van de taart. Zet deze in de koelkast om op te laten stijven, dit duurt ongeveer een half uur.

Smelt de chocolade au bain marie en klop hier de slagroom doorheen. Giet dit mengsel over de bodem.

Plaats de taart nogmaals in de koelkast voor 2 uur.