Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Recept: courgettesoep

courgette (foto: Gwen Rijsdijk)

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten