Voedselencyclopedie

Recept: courgettesoep

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

olijfolie
ui
knoflook
courgette
bouillon (poeder of blokje)
water
tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
bieslook
sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

inhoud

Agenda en nieuws

Agenda 2014

Ook je activiteiten vermeld zien op deze agenda? Neem contact op voor de mogelijkheden.

nieuws van de dag

- 24 april 2014
Gevoelige medische dossiers worden vaak illegaal onbeveiligd rondgemaild

ander nieuws

- 1,4 hectare in de buurt van Rotterdam te huur voor bv permaculturist

agenda

- 2014
Jaar van de Familielandbouw (door de Verenigde Naties uitgeroepen) en de eekhoorn.

- 23 april 2014
Debatreeks 'It's the food, my friend! Over landbouw, ecologie en voedselcultuur met Felix Rotterberg. Over jongeren, landbouw en voedsel

- 25 apr 2014 - Eindhoven - 20:00
Film met nagesprek Queen of the Sun: wat hebben de bijen ons te vertellen
040-2910295 @omslag.nl">omslag@omslag.nl www.omslag.nl

- 1 mei 2014
Internationale Guerilla Gardening Zonnebloemenzaaidag www.zonnebloemdag.nl

- 3 mei 2014
World Naked Gardening Day (WNGD)!

- 3 en 4 mei 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Westervoort (bij Arnhem)

- 4 mei 2014
International Permaculture Day

- 6 mei 2014 t/m di 13 mei 2014 - Abaliget, Hongarije
+31 (0)653 308417 www.harmonycenter.nl

- 8 mei 2014 - Stoutenburg - 15:00 - 19:00
Workshop Koken met de Seizoenen 033-4945500 www.stoutenburg.nl

- 9 mei 2014 t/m zo 11 mei 2014 - Diverse locaties
Diverse workshops Joel Salatin over totaallandbouw De Waard Eertbaar Landschap www.salatinnaarnederland.nl.

- 9 mei 2014
Debatreeks 'It's the food, my friend! Over landbouw, ecologie en voedselcultuur met Felix Rotterberg. Over kringlopen

- 9, 10, 11 mei 2014
Food Film Festival in Amsterdam

- 14 mei 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: bodem als basis

- 14 mei 2014 t/m za 17 mei 2014 - Utrecht
Platformdagen Dag van de Stadslandbouw, voorprogramma met excursies in/rond Utrecht 06 26708893 www.dagvandestadslandbouw.nl

- 15 mei 2014
IJsheiligen

- 15 mei 2014 - Utrecht
Landelijk congres Dag van de stadslandbouw Org: Eetbaar Utrecht e.a.www.mcu-nu.nl

- 16 mei 2014 t/m zo 18 mei 2014 - Riel (Bij Tilburg) - 10:00 - 17:00
3 daagse Permcultuur Introductiecursus 06-47193161 www.puurpermacultuur.nl.

- 24 - 25 mei 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman bij Autarkia in Schaijk

- 1 juni 2014
Rawfood festival Amsterdam

- 4 jun 2014 t/m vr 13 jun 2014 - Abaliget, Hongarije - 10:00
10 Daagse Cursus Volledige PDC (Permaculture Design Course) - in Hongarije
06 53308417 www.harmonycenter.nl

- 7 jun 2014 t/m zo 8 jun 2014 - Gent - 12:30
Rondleiding Inspiratiedag stadslandbouw Gent
024 3229545 eetbaarnijmegen.nl

- 7 jun 2014 t/m ma 9 jun 2014 - Appelscha
81ste editie van de Anarchistische Pinksterlanddagen
Veganistisch eten tegen solidaire prijzen www.pinksterlanddagen.org.

- 8 juni 2014
World Ocean Day

- 9 jun 2014 t/m zo 15 jun 2014 - Wereldwijd
Internationale actieweek Zero Plactic Week www.zeroplasticweek.org.

- 21 en 22 juni 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in de Historische Moestuin in Doorn

- 27 - 28 juni 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Haren

- 29 juni 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (IJsselfestival) www.goed-geboerd.nl

- 4, 5 en 6 juli 2014
Permacultuurfestival Sint-Truiden, België

- 11 t/m 22 augustus 2014
Zomercursus permacultuurontwerp door Fransjan de Waard, Friesland

- 31 augustus 2014
Workshop humisme op de Hobbitstee

- 12 september 2014
Start masterclass voedselbossen, Food Forestry Nederland, met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi

- 13 - 14 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Breda

- 17 september 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: voedselmarkt en macht

- 27 - 28 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Winterswijk

- 28 september 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Chocoladefestival) www.goed-geboerd.nl

- 4 - 5 oktober 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Antwerpen

- 12 november 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: wie pakt de handschoen op?

- 5 december 2014
Internationale bodemdag, World Soil Day

- 21 december 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Kerstmarkt) www.goed-geboerd.nl

2015
- jaar van de bodem

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

- Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten