Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Recept: courgettesoep

courgette (foto: Gwen Rijsdijk)

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten