Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Recept: couscous lente-salade

munt2 bieslookbloem (foto: Gwen Rijsdijk)

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.