Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: green Smoothie

Greensmoothie begin

Om een hele boel groen blad, en de daarbij behorende hoge dosis mineralen en vitaminen, binnen te krijgen kan het handig en lekker zijn om een Green Smoothie te maken.
Niet alleen kan je zo een grote hoeveelheid binnenkrijgen, ook helpt het blenderen om de vezels te breken en zo de vertering te vergemakkelijken.
Victoria Boutenko gebruikt de Green Smoothies om een tekort aan mineralen aan te vullen. Volgens haar kan het zelfs helpen tegen grijze haren.

Onderstaand recept is een eenvoudig basisrecept. Variëren hierop wordt uiteraard aangemoedigd. Alles kan en mag.
De bananen maken de smoothie zacht, zoet en romig.

Ingrediënten voor 1 persoon

- 1 banaan
- 1 appel of peer
- zo veel mogelijk groene blaadjes, afhankelijk van het seizoen kunnen dat bijvoorbeeld veldsla, rucola, paardebloem, brandnetel, waterkers, krop- en andere sla of spinazieblaadjes zijn
- kopje water of iets meer als het niet goed mengt

Naar keuze kan er nog van alles aan toegevoegd worden
- het blad van bloemkool, zonder de nerven
- selderiestengel
- komkommer
- avocado
- verse gember
- allerlei kruiden

Bereiding

Doe alles in een goede blender en mix tot het een mooi groen soepje is. Dit duurt hooguit een minuutje.

Recept: couscousschotel met groenten

courgette (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.