Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Recept: cruesli

olijfolie (foto: Gwen Rijsdijk)

Volgens de consumentenbond (Consumentengids, juni 2008) bevatten alle onbijtproducten voor kinderen zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Alle cruesli's (krokante muesli) bevatten veel te veel verzadigd vet en suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

Hieronder een recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de Vega!.

Ingrediënten

500 gram havermout
100 gram amandelen
50 gram sesamzaad
100 gram zonnebloempitten
200 ml rijststroop
10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
snufje zout
150 gram rozijnen

Bereiding

Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havermout in een grote kom.

Verwarm de rijststroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier. Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

Serveersuggesties

- Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
- Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat.

Bronnen:

- Consumentengids
- De Volkskrant
- Vega! nr. 68, lente 2006