Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Recept: curry

Ingrediënten

cashewmelk
ui
paprika
prei
broccoli
wortel
knoflook
kerrie
kardamom
koriander
cayennepeper
kokos
kurkuma

Bereiding

In een hoge pan ui, paprika en prei bakken in olie. Knoflook en alle kruiden erbij doen. Laten bakken zonder dat het aanbrandt.
Daarna de cashewmelk, de wortel, de broccoli en de kokos toevoegen. Nog ongeveer een kwartier laten sudderen.
Als het te droog wordt water toevoegen. Het is de bedoeling dat het een behoorlijk vochtige massa wordt.

Serveersuggestie

Lekker met salade, rijst en tempeh.