Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: doperwten met sla

Verse doperwtjes in peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 1/2 kilo verse doperwten
- 50 gram margarine
- 1 teen knoflook in grove stukken
-1 krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
- basilicum, vers of gedroogd
- tijm, vers of gedroogd
- zout
- ongeveer 175 ml water

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en fruit hierin de stukken knoflook eventjes. Verwijder dan de knoflook en voeg de doperwten bij de margarine. Roeren.
Schep de slablaadjes erdoor.

Voeg de kruiden en het water toe.

Zet het vuur laag en laat ongeveer15 à 20 minuten koken, het liefst tot al het vocht ingekookt is. Proef af en toe een erwtje om te testen of ze gaar zijn.
Breng de erwten op smaak met zout en peper.

Serveersuggestie

Dien deze schotel op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Een deel van de doperwten kan vervangen worden door peultjes of verse jonge boontjes.

Recept: dadel-walnoot-muffins

walnoot (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 koppen volkoren meel
1 kop havermout
2 eetlepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel kaneel
¼ theelepel piment
¼ theelepel kardamom
¼ theelepel zout
1 kop in stukjes gesneden dadels
1 kop gehakte walnoten
2 eetlepels lijnzaad
½ kop water
½ kop sojamelk
1/3 kop olie
1/3 kop rijststroop

Bereiding

Meel, havermout, bakpoeder, kaneel, piment, kardamom en zout in een grote kom goed mengen. De dadels en walnoten toevoegen en mengen tot de dadels niet meer aan elkaar plakken.
Lijnzaad in een keukenmachine heel fijn malen. Water toevoegen en 30 seconden mixen met staafmixer. Voeg melk, rijststroop en olie toe en mix nog 1 à 2 minuten. Meng met de droge ingrediënten.

Verdeel het deeg over een muffinvorm. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 12 tot 14 minuten of tot ze mooi bruin zijn.