Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: oliekoek

Olijfolie

Een oliekoek is een variant op de bekende boterkoek.


Ingrediënten

700 gram gebuild meel
250 ml olie
400 gram rijstestroop
½ theelepel zout
geraspte citroenschil
2 eetlepels water

Bereiding

Alles met elkaar mengen en in een ingevette springvorm doen.
Bakken in de voorverwarmde oven op 225 graden, ongeveer 25 minuten.

Recept: dadel-walnoot-muffins

walnoot (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 koppen volkoren meel
1 kop havermout
2 eetlepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel kaneel
¼ theelepel piment
¼ theelepel kardamom
¼ theelepel zout
1 kop in stukjes gesneden dadels
1 kop gehakte walnoten
2 eetlepels lijnzaad
½ kop water
½ kop sojamelk
1/3 kop olie
1/3 kop rijststroop

Bereiding

Meel, havermout, bakpoeder, kaneel, piment, kardamom en zout in een grote kom goed mengen. De dadels en walnoten toevoegen en mengen tot de dadels niet meer aan elkaar plakken.
Lijnzaad in een keukenmachine heel fijn malen. Water toevoegen en 30 seconden mixen met staafmixer. Voeg melk, rijststroop en olie toe en mix nog 1 à 2 minuten. Meng met de droge ingrediënten.

Verdeel het deeg over een muffinvorm. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 12 tot 14 minuten of tot ze mooi bruin zijn.