Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Recept: dahl, basisrecept

rode_linzen1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Dahl, daal of dal is een dikke linzensaus uit de Indiase keuken. In Tibet, Nepal en andere landen worden soortgelijke schotels met linzen ook veel gegeten.
Voor dit gerecht worden meestal rode of gele (split) linzen gebruikt omdat die bij het koken uit elkaar vallen. De rode meer dan de gele.

Onderstaan recept is een simpel basisrecept. Er zijn zeer veel varianten van deze schotel.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olie om in te bakken
- 1 ui, in ringen of stukjes gesneden
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild
- 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel chilipoeder
- theelepel gemalen koriander
- theelepel kurkuma
- linzen (ongeveer 100 gram, ongekookt)
- water
- eventueel zout en peper

Bereiding

Spoel de linzen een paar keer goed uit en zorg dat er geen steentjes meer tussen zitten.

Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Voeg dan de knoflook, gember en de kruiden toe. Zowel de knoflook als de gember kunnen door de knoflookpers.
Roer dit een paar minuten door en doe dan de linzen erbij. Voeg genoeg water toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat ongeveer 20 à 30 minuten sudderen met het deksel op de pan. Het moet een soort dikke, bijna droge soep lijken.

Proeven en eventueel zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Dahl kan gegeten worden bij een curry en/of met een chapati en yofuknoflooksaus.