Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.

Recept: dahl, basisrecept

rode_linzen1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Dahl, daal of dal is een dikke linzensaus uit de Indiase keuken. In Tibet, Nepal en andere landen worden soortgelijke schotels met linzen ook veel gegeten.
Voor dit gerecht worden meestal rode of gele (split) linzen gebruikt omdat die bij het koken uit elkaar vallen. De rode meer dan de gele.

Onderstaan recept is een simpel basisrecept. Er zijn zeer veel varianten van deze schotel.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olie om in te bakken
- 1 ui, in ringen of stukjes gesneden
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild
- 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel chilipoeder
- theelepel gemalen koriander
- theelepel kurkuma
- linzen (ongeveer 100 gram, ongekookt)
- water
- eventueel zout en peper

Bereiding

Spoel de linzen een paar keer goed uit en zorg dat er geen steentjes meer tussen zitten.

Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Voeg dan de knoflook, gember en de kruiden toe. Zowel de knoflook als de gember kunnen door de knoflookpers.
Roer dit een paar minuten door en doe dan de linzen erbij. Voeg genoeg water toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat ongeveer 20 à 30 minuten sudderen met het deksel op de pan. Het moet een soort dikke, bijna droge soep lijken.

Proeven en eventueel zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Dahl kan gegeten worden bij een curry en/of met een chapati en yofuknoflooksaus.