Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

Recept: daslooksmeersel of dressing

Daslook is een vroege voorjaarsplant en een van de eerste verse blaadjes die je kan eten. Je kan ze zo door de salade doen maar je kan er ook iets van maken.

Voor de bloei van de daslook kan je de blaadjes plukken en verwerken tot een soort smeersel of dressing. De dikte van de substantie is afhankelijk van de hoeveelheid olie en pitjes/nootjes. Hoe meer olie je toevoegt hoe dunner en meer geschikt als dressing het resultaat wordt, meer pitjes/nootjes maakt een dikker en dus meer een smeerbaar product. De ingrediënten hieronder staan dus niet in hoeveelheden aangegeven.

Het uiteindelijke producten kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast maar het lekkerste is het om het zo snel mogelijk op te eten.

Ingrediënten

- veel blad van daslook
- olijfolie
- pijnboompitjes en/of ongezoute en ongebrande cashewnoten en/of zonnebloempitjes
- citroensap of (balsamico)azijn
- gedroogde tomaatjes
- zout, peper
- ahornsiroop

Bereiding

Rooster de pitjes en/of nootjes.
Week de tomaatjes in de olie.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een vijzel.