Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Recept: daslooksmeersel of dressing

Daslook is een vroege voorjaarsplant en een van de eerste verse blaadjes die je kan eten. Je kan ze zo door de salade doen maar je kan er ook iets van maken.

Voor de bloei van de daslook kan je de blaadjes plukken en verwerken tot een soort smeersel of dressing. De dikte van de substantie is afhankelijk van de hoeveelheid olie en pitjes/nootjes. Hoe meer olie je toevoegt hoe dunner en meer geschikt als dressing het resultaat wordt, meer pitjes/nootjes maakt een dikker en dus meer een smeerbaar product. De ingrediënten hieronder staan dus niet in hoeveelheden aangegeven.

Het uiteindelijke producten kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast maar het lekkerste is het om het zo snel mogelijk op te eten.

Ingrediënten

- veel blad van daslook
- olijfolie
- pijnboompitjes en/of ongezoute en ongebrande cashewnoten en/of zonnebloempitjes
- citroensap of (balsamico)azijn
- gedroogde tomaatjes
- zout, peper
- ahornsiroop

Bereiding

Rooster de pitjes en/of nootjes.
Week de tomaatjes in de olie.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een vijzel.