Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Recept: daslooksmeersel of dressing

Daslook is een vroege voorjaarsplant en een van de eerste verse blaadjes die je kan eten. Je kan ze zo door de salade doen maar je kan er ook iets van maken.

Voor de bloei van de daslook kan je de blaadjes plukken en verwerken tot een soort smeersel of dressing. De dikte van de substantie is afhankelijk van de hoeveelheid olie en pitjes/nootjes. Hoe meer olie je toevoegt hoe dunner en meer geschikt als dressing het resultaat wordt, meer pitjes/nootjes maakt een dikker en dus meer een smeerbaar product. De ingrediënten hieronder staan dus niet in hoeveelheden aangegeven.

Het uiteindelijke producten kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast maar het lekkerste is het om het zo snel mogelijk op te eten.

Ingrediënten

- veel blad van daslook
- olijfolie
- pijnboompitjes en/of ongezoute en ongebrande cashewnoten en/of zonnebloempitjes
- citroensap of (balsamico)azijn
- gedroogde tomaatjes
- zout, peper
- ahornsiroop

Bereiding

Rooster de pitjes en/of nootjes.
Week de tomaatjes in de olie.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een vijzel.