Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Recept: daslooksmeersel of dressing

Daslook is een vroege voorjaarsplant en een van de eerste verse blaadjes die je kan eten. Je kan ze zo door de salade doen maar je kan er ook iets van maken.

Voor de bloei van de daslook kan je de blaadjes plukken en verwerken tot een soort smeersel of dressing. De dikte van de substantie is afhankelijk van de hoeveelheid olie en pitjes/nootjes. Hoe meer olie je toevoegt hoe dunner en meer geschikt als dressing het resultaat wordt, meer pitjes/nootjes maakt een dikker en dus meer een smeerbaar product. De ingrediënten hieronder staan dus niet in hoeveelheden aangegeven.

Het uiteindelijke producten kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast maar het lekkerste is het om het zo snel mogelijk op te eten.

Ingrediënten

- veel blad van daslook
- olijfolie
- pijnboompitjes en/of ongezoute en ongebrande cashewnoten en/of zonnebloempitjes
- citroensap of (balsamico)azijn
- gedroogde tomaatjes
- zout, peper
- ahornsiroop

Bereiding

Rooster de pitjes en/of nootjes.
Week de tomaatjes in de olie.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een vijzel.