Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Recept: daslooksmeersel of dressing

Daslook is een vroege voorjaarsplant en een van de eerste verse blaadjes die je kan eten. Je kan ze zo door de salade doen maar je kan er ook iets van maken.

Voor de bloei van de daslook kan je de blaadjes plukken en verwerken tot een soort smeersel of dressing. De dikte van de substantie is afhankelijk van de hoeveelheid olie en pitjes/nootjes. Hoe meer olie je toevoegt hoe dunner en meer geschikt als dressing het resultaat wordt, meer pitjes/nootjes maakt een dikker en dus meer een smeerbaar product. De ingrediënten hieronder staan dus niet in hoeveelheden aangegeven.

Het uiteindelijke producten kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast maar het lekkerste is het om het zo snel mogelijk op te eten.

Ingrediënten

- veel blad van daslook
- olijfolie
- pijnboompitjes en/of ongezoute en ongebrande cashewnoten en/of zonnebloempitjes
- citroensap of (balsamico)azijn
- gedroogde tomaatjes
- zout, peper
- ahornsiroop

Bereiding

Rooster de pitjes en/of nootjes.
Week de tomaatjes in de olie.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een vijzel.