Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgettesoep

Courgette

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Recept: doperwten met sla

verse_doperwtjes_in_peul (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 1/2 kilo verse doperwten
- 50 gram margarine
- 1 teen knoflook in grove stukken
-1 krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
- basilicum, vers of gedroogd
- tijm, vers of gedroogd
- zout
- ongeveer 175 ml water

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en fruit hierin de stukken knoflook eventjes. Verwijder dan de knoflook en voeg de doperwten bij de margarine. Roeren.
Schep de slablaadjes erdoor.

Voeg de kruiden en het water toe.

Zet het vuur laag en laat ongeveer15 à 20 minuten koken, het liefst tot al het vocht ingekookt is. Proef af en toe een erwtje om te testen of ze gaar zijn.
Breng de erwten op smaak met zout en peper.

Serveersuggestie

Dien deze schotel op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Een deel van de doperwten kan vervangen worden door peultjes of verse jonge boontjes.