Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Recept: Doperwtenburgers

verse_doperwten

Deze burgers worden met verse doperwten of kapucijners gemaakt. Het is niet erg als ze wat ouder zijn, dan moeten ze misschien wel iets langer koken om goed gaar te worden.

Ingrediënten

- 400 gram gare doperwten of kapucijners
- 2 koppen gare rijst of gekookte havervlokken
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 kleine rode paprika
- 1 verse chilipeper, naar behoefte
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 theelepels gedroogde of verse kruiden als oregano, tijm, salie
- zout en peper
- olie

Bereiding

Als je chili wilt gebruiken, verwijder dan de zaadjes en hak de chili fijn.
Doe hetzelfde met de paprika.

Pureer of stamp de erwten.

Meng alle ingrediënten behalve de olie tot een stevige massa.
Vorm met natte handen schijven. Bak deze een paar minuten per kant in een pan met hete olie. Of rooster ze op de barbeque.