Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Reuzenzwam met Green zebra's

Green zebra

Ingrediënten

- reuzenzwam, jong
- olie en/of boter
- green zebra tomaten
- 1 ui, in ringen
- 1 prei in ringen en gewassen
- teen knoflook, geperst
- ketchup
- peper, zout, paprikapoeder

Bereiding

Borstel de zwammen goed schoon en snijd in repen.

Verhit olie en/of boter in een bakpan en bak hierin de zwam met de ui. Voeg hier de prei en de tomaten aan toe en laat even op hoog vuur, onder voortdurend roeren lekker bakken.

De overige ingrediënten toevoegen en nog een minuut of 10 op het vuur laten.

Recept: Doperwtenburgers

verse_doperwten

Deze burgers worden met verse doperwten of kapucijners gemaakt. Het is niet erg als ze wat ouder zijn, dan moeten ze misschien wel iets langer koken om goed gaar te worden.

Ingrediënten

- 400 gram gare doperwten of kapucijners
- 2 koppen gare rijst of gekookte havervlokken
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 kleine rode paprika
- 1 verse chilipeper, naar behoefte
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 theelepels gedroogde of verse kruiden als oregano, tijm, salie
- zout en peper
- olie

Bereiding

Als je chili wilt gebruiken, verwijder dan de zaadjes en hak de chili fijn.
Doe hetzelfde met de paprika.

Pureer of stamp de erwten.

Meng alle ingrediënten behalve de olie tot een stevige massa.
Vorm met natte handen schijven. Bak deze een paar minuten per kant in een pan met hete olie. Of rooster ze op de barbeque.