Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Recept: droomballetjes

Ingrediënten

dadels
gemalen kokos
amandelmeel
kaneel
vanille
citroenrasp van de schil.

Hoeveelheden: ongeveer gelijke delen dadels (begin met 125 gram), amandelmeel en kokos, afhankelijk van je smaak en dikte om te rollen. Je kan hier van afwijken door de hoeveelheid dadels te vergroten, dan wordt het zoeter.
Kaneel, vanille en citroenrasp naar smaak.

Bereiding

Week de dadels minimaal 3 uur (of een nacht) en ontpit ze dan. Pureer de dadels in een roerzeef of in een keukenmachine. Vermeng deze dadelpulp met de kokos, amandelmeel, kaneel, vanille en citroenrasp.
Draai er mooie balletjes van en rol deze door wat achtergehouden kokos.

Serveersuggestie

Serveer op een mooi schaaltje en droom weg bij de smaak van zoet met pure ingrediënten.