Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Recept: dupuis-soep

venkel (foto: Gwen Rijsdijk) dupuis_linzen-1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.