Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Recept: erwtenkoekjes

Ingrediënten

50 gram gedroogde groene erwten
1 à 2 eetlepels havervlokken
kookvocht van de erwten
1 theelepel bonenkruid
bouillonblokje
1 eetlepel (liefst verse) groene kruiden als lavas en selderij
zout en peper
beetje meel om te paneren
olie om in te bakken

Bereiding

Week en kook de erwten volgens de aanwijzingen met een bouillonblokje en het bonenkruid tot ze goed gaar zijn. Afgieten en het kookvocht bewaren.

Stamp of pureer de gare erwten met de havervlokken en de kruiden. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe als het te droog wordt. Het moet een stevige, goed te vormen, puree worden.

Vorm platte koekjes en haal ze door het meel.

Bak de koekjes in de olie aan beide kanten bruin.