Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: muesli maken

Lijnzaad

Ingrediënten

(hoeveelheden naar eigen smaak en inzicht)
- diverse graanvlokken (bv. tarwe, gerst, spelt, een nacht geweekt)
- rozijnen en gedroogde pruimen en/of abrikoos (in stukjes, een nacht geweekt)
- diksap
- appel
- noten (hazelnoten, paranoten, walnoten, amandelen) ( in stukjes gebroken of gemalen in een notenmolentje,)
- kokos (gemalen)
- lijnzaad

Bereiding

De appel raspen en met de nootjes bij de geweekte vlokken en vruchten doen.

Recept: erwtenkoekjes

Ingrediënten

50 gram gedroogde groene erwten
1 à 2 eetlepels havervlokken
kookvocht van de erwten
1 theelepel bonenkruid
bouillonblokje
1 eetlepel (liefst verse) groene kruiden als lavas en selderij
zout en peper
beetje meel om te paneren
olie om in te bakken

Bereiding

Week en kook de erwten volgens de aanwijzingen met een bouillonblokje en het bonenkruid tot ze goed gaar zijn. Afgieten en het kookvocht bewaren.

Stamp of pureer de gare erwten met de havervlokken en de kruiden. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe als het te droog wordt. Het moet een stevige, goed te vormen, puree worden.

Vorm platte koekjes en haal ze door het meel.

Bak de koekjes in de olie aan beide kanten bruin.