Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Recept: erwtenkoekjes

Ingrediënten

50 gram gedroogde groene erwten
1 à 2 eetlepels havervlokken
kookvocht van de erwten
1 theelepel bonenkruid
bouillonblokje
1 eetlepel (liefst verse) groene kruiden als lavas en selderij
zout en peper
beetje meel om te paneren
olie om in te bakken

Bereiding

Week en kook de erwten volgens de aanwijzingen met een bouillonblokje en het bonenkruid tot ze goed gaar zijn. Afgieten en het kookvocht bewaren.

Stamp of pureer de gare erwten met de havervlokken en de kruiden. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe als het te droog wordt. Het moet een stevige, goed te vormen, puree worden.

Vorm platte koekjes en haal ze door het meel.

Bak de koekjes in de olie aan beide kanten bruin.