Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: mangotoetje

Munt2

Ingrediënten

- 2 rijpe mango’s
- ½  bosje citroenmelisse
- ½ bosje munt

Bereiding

De mango’s schillen en langs de pit in stroken snijden. Doe dit boven een grote schaal zodat het sap opgevangen wordt. Daarna de stroken in stukjes snijden.

Was de kruiden, eventueel harde stelen verwijderen, en fijn hakken.

Alles met een blender of staafmixer pureren en minstens een half uur laten staan.

Recept: erwtensoep

Ingrediënten

400 gram spliterwten of hele, groene (grauwe) erwten
1,5 liter water
3 bouillonblokjes

1 knolselder
1 winterwortel
1 grote of 2 kleine aardappels
1 eetlepel ao nori
1 laurierblad
1 eetlepel bonenkruid

scheut olijfolie
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 prei

200 gram tamari- of rooktofu


Bereiding

Spliterwten hoeven niet geweekt te worden, hele erwten wel een nachtje. De erwten opzetten met water, bouillon, laurierblad, bonenkruid en ao nori. Ongeveer één à anderhalf uur laten koken. Daarna de wortel, knolselder en aardappel (in stukjes) erbij doen. Aan de kook laten komen.

Ondertussen in een andere pan, ui, prei en knoflook bakken in de olijfolie. Knoflook later toevoegen omdat dat eerder aanbrandt. Na een minuut of tien dit bij de soep voegen en mee laten koken.

In de andere pan de, in dobbelsteentjes gesneden, tofu op een hoog vuur snel knapperig bakken. Dit op het laatst bij de soep voegen. Nog een minuutje alles door elkaar roeren om de smaken goed te mengen


Serveersuggestie

Opdienen met in de pan gebakken of geroosterd brood. Naar behoefte kan shoyu toegevoegd worden op het bord.