Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Recept: erwtensoep

Ingrediënten

400 gram spliterwten of hele, groene (grauwe) erwten
1,5 liter water
3 bouillonblokjes

1 knolselder
1 winterwortel
1 grote of 2 kleine aardappels
1 eetlepel ao nori
1 laurierblad
1 eetlepel bonenkruid

scheut olijfolie
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 prei

200 gram tamari- of rooktofu


Bereiding

Spliterwten hoeven niet geweekt te worden, hele erwten wel een nachtje. De erwten opzetten met water, bouillon, laurierblad, bonenkruid en ao nori. Ongeveer één à anderhalf uur laten koken. Daarna de wortel, knolselder en aardappel (in stukjes) erbij doen. Aan de kook laten komen.

Ondertussen in een andere pan, ui, prei en knoflook bakken in de olijfolie. Knoflook later toevoegen omdat dat eerder aanbrandt. Na een minuut of tien dit bij de soep voegen en mee laten koken.

In de andere pan de, in dobbelsteentjes gesneden, tofu op een hoog vuur snel knapperig bakken. Dit op het laatst bij de soep voegen. Nog een minuutje alles door elkaar roeren om de smaken goed te mengen


Serveersuggestie

Opdienen met in de pan gebakken of geroosterd brood. Naar behoefte kan shoyu toegevoegd worden op het bord.