Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Recept: erwtensoep

Ingrediënten

400 gram spliterwten of hele, groene (grauwe) erwten
1,5 liter water
3 bouillonblokjes

1 knolselder
1 winterwortel
1 grote of 2 kleine aardappels
1 eetlepel ao nori
1 laurierblad
1 eetlepel bonenkruid

scheut olijfolie
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 prei

200 gram tamari- of rooktofu


Bereiding

Spliterwten hoeven niet geweekt te worden, hele erwten wel een nachtje. De erwten opzetten met water, bouillon, laurierblad, bonenkruid en ao nori. Ongeveer één à anderhalf uur laten koken. Daarna de wortel, knolselder en aardappel (in stukjes) erbij doen. Aan de kook laten komen.

Ondertussen in een andere pan, ui, prei en knoflook bakken in de olijfolie. Knoflook later toevoegen omdat dat eerder aanbrandt. Na een minuut of tien dit bij de soep voegen en mee laten koken.

In de andere pan de, in dobbelsteentjes gesneden, tofu op een hoog vuur snel knapperig bakken. Dit op het laatst bij de soep voegen. Nog een minuutje alles door elkaar roeren om de smaken goed te mengen


Serveersuggestie

Opdienen met in de pan gebakken of geroosterd brood. Naar behoefte kan shoyu toegevoegd worden op het bord.