Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-asperge ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

voor 2 pers.
- 400 gram aardappels
- 500 gram asperges
- 1 eetlepel plantaardige margarine
- ongeveer 2 deciliter sojamelk
- 2 eetlepels bloem of meel
- snufje zout
- theelepel gistvlokken
- snufje nootmuskaat

Bereiding

De aardappels in stukjes even koken, niet helemaal gaar laten worden. Afgieten.

De asperges niet te dun schillen en het onderste deel eraf breken. (De schillen en onderkanten eventueel bewaren voor het trekken van bouillon.)
In water aan de kook brengen, vuur uitzetten en laten staan tot ze bijna gaar zijn, ongeveer tien a vijftien minuten, afhankelijk van de dikte. Afgieten.

Intussen de saus bereiden: margarine smelten in een steelpannetje, bloem of meel toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. In kleine scheutjes sojamelk toevoegen. Continu blijven roeren.
Zout, gistvlokken en nootmuskaat erbij. Eventueel kerrie, peper of andere kruiden naar smaak toevoegen.

De aardappels en asperges in een ovenschaal leggen. De saus eroverheen gieten.
Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. Ovenschaal erin, ongeveer een half uur laten staan. Controleren of de aardappels goed gaar zijn.

Recept: erwtensoep

Ingrediënten

400 gram spliterwten of hele, groene (grauwe) erwten
1,5 liter water
3 bouillonblokjes

1 knolselder
1 winterwortel
1 grote of 2 kleine aardappels
1 eetlepel ao nori
1 laurierblad
1 eetlepel bonenkruid

scheut olijfolie
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook
1 prei

200 gram tamari- of rooktofu


Bereiding

Spliterwten hoeven niet geweekt te worden, hele erwten wel een nachtje. De erwten opzetten met water, bouillon, laurierblad, bonenkruid en ao nori. Ongeveer één à anderhalf uur laten koken. Daarna de wortel, knolselder en aardappel (in stukjes) erbij doen. Aan de kook laten komen.

Ondertussen in een andere pan, ui, prei en knoflook bakken in de olijfolie. Knoflook later toevoegen omdat dat eerder aanbrandt. Na een minuut of tien dit bij de soep voegen en mee laten koken.

In de andere pan de, in dobbelsteentjes gesneden, tofu op een hoog vuur snel knapperig bakken. Dit op het laatst bij de soep voegen. Nog een minuutje alles door elkaar roeren om de smaken goed te mengen


Serveersuggestie

Opdienen met in de pan gebakken of geroosterd brood. Naar behoefte kan shoyu toegevoegd worden op het bord.